Vipperoed1944
VIPPERØD PEJLESTATION. Nytårsnat 1944-1945 blev Vipperød Pejlestation sprunget i luften. Senderen havde længe generet Royal Air Force under de allieredes indflyvninger til Danmark, og derfor havde englænderne bedt den danske modstandsbevægelse om at få sendere fjernet. 
Operationen blev udført i samarbejde mellem modstandsfolk fra Holbæk og Strandgårdsgruppen. De syv mand fra Strandgårdsgruppen stod for selve sprængningen, mens holbækkerne sørgede for adgang til stedet og for at få tyskerne ud. 
 
De tyske soldater på pejlestationen blev overrumplet midt i deres nytårsfest, og mens de lyttede til Hitlers gjaldrende nytårstale i radioen. Der blev anbragt fem kg. Trotyl under hver af senderes tre transformatorer. 66 – Poul Egede Olsen – gennemfotograferede stationen, og det er herfra fotografiet stammer. 

Det kom kun til et mindre håndgemæng mellem de danske modstandsfolk og de tyske soldater. Alt gik efter planen. Pejlestationen røg i luften. Modstandsfolkene ransagede stationen og fandt tegninger over samtlige danske pejlestationer samt en del fortrolige papirer, der på rette sted kom til at gøre god nytte. Og modstandsfolkene kunne drage tilfredse af sted med en god del beslaglagte våben,  ammunition, tyske uniformer, kaffebønner, cognac og champagne. 
Udarbejdet af Kirsten Løffler Reich - loefflerreich@gmail.com - COPYRIGHT
Lav din egen hjemmeside med mono.net