STRANDGÅRDEN

Under 2. Verdenskrig var ’Strandgården’ ved Jægerspris et fast knudepunkt for modstandsarbejdet i Hornsherred. I krigens sidste år opererede en større modstandsgruppe herfra under ledelse af Gunnar Løffler Marboe. Gruppens arbejde havde forgreninger til modstandsgrupper og modstandsarbejde i både Holbæk, Frederikssund og Frederiksborg Amt.
 
Men Strandgården var også rammen om familielivet for tre generationer af slægten Marboe. Gunnar Marboe drev Strandgården ved Jægerspris frem til 1947. Han kom til egnen i 1925, som 26-årig med sin kone Katha og deres to små døtre, Else og Birgit. Da krigen brød ud talte deres børnefolk i alt seks døtre i alderen fra fem til 18 år.
 
Strandgården, Jægerspris, Hornsherred, anden verdenskrig, besættelsen, Marboe
Strandgårdens beliggenhed
Strandgården lå ved Jægerspris i Hornsherred. Det viste sig at være et geografisk set rigtig godt udgangspunkt for både familielive og modstandsaktiviteter. Læs mere
Gudrun Løffler Reich, Marboe, Strandgården, Jægerspris, Hornsherred
Familien Marboe på Strandgården
Gunnar Marboe drev Strandgården frem til 1947. Han kom til egnen i 1925 med sin kone Katha. Da krigen brød ud talte deres børnefolk seks piger i alderen fra fem til 18 år. Læs mere
Folk under jorden
Det var ikke usædvanligt for folk på egnen, at der på alle tider af året på Strandgården kom og boede gæster man ikke kendte. Her er en kort oversigt over nogle af dem, der søgte tilflugt eller fred. Læs mere.
Forud for familiens indflytning blev gården grundig renoveret og moderniseret. Der blev indlagt telefon, elektricitet og bygget om, så der både blev komfortabelt og god plads til en stor familie og deres folk.
 
Oprindeligt var det Gunnar Marboes far, grosser Carl Marboe. der købte Strandgården. Han ønskede at trække sig tilbage fra sine forretninger i København, hvor han drev engrosfirmaet ’Emil Andersen og søn’, i Skt. Pedersstræde, der handlede med krydderier, kolonialvarer, mel og gryn.  Han indsatte sin søn og svigerdatter som forvaltere på gården, som de overtog efter hans død.
Gården havde en god og naturskøn beliggenhed, samtidig med der dengang var gode forbindelser med tog via Midtbanen - fra Femhøj Station til København.
”Der var nedlagt automatisk virkende Alarmapperater i 300 meters afstand fra Ejendommen, og naar nogen nærmerede sig, blev der straks slaaet Alarm, så man var klar til at tage varmt mod de uvelkommende Gæster". 

Danmarks Frihedskamp s. 465, redigeret af Ebbe Munck og Børge Outze.

 
 

 

 

Luftfoto af Strandgården ca. 1937
Akvarel af Strandgården hvor laden er i centrum. Det var her der blev gemt 'organiseret' benzin fra Holbæk og biler. 
Udarbejdet af Kirsten Løffler Reich - loefflerreich@gmail.com - COPYRIGHT
Lav din egen hjemmeside med mono.net