Holbæk og havnen

Frihedskæmperne ’65’ (Harry K.L. Larsen) og ’66’ (Poul Jørgensen alias Egede Olsen) havde oprindeligt været aktive modstandsfolk i Holbæk. De kom under jorden på Strandgården i oktober 1944, og blev en del af den organiserede modstand der udgik herfra under ledelse af Gunnar Marboe.

Gunnar Marboe havde gode kontakter til Holbæk via Bruno Egidiussen, der var lederen af modstandsarbejdet i Holbæk frem til 1944, Bruno Egidiussen og Gunnar Marboe kendte hinanden fra før krigen, hvor de havde arrangeret spejderlejre sammen. I oktober 1944 blev Egidiussen taget. Hans kone Ethel og børn kom til Strandgården, hvor de boede, imens han sad i Vestre Fængsel. Det var Egidiussen, der sendte 65 og 66 til Marboe på Strandgården efter en mislykket aktion i Holbæk.  
 
Folkene fra Strandgården stod for at hente mere end 20.000 liter benzin fra DDPAs (Det Danske Petroleums Aktieselskabs) lagre på havnen i Holbæk i perioden maj 1944-marts 1945.  
Benzinen blev kørt væk i en af DDPAs egne tankvogne. Benzinen blev fordelt til de lokale modstandsgrupper. 
 
Folkene fra Strandgården deltog i sprængningen af kulkranen på Holbæk Havn den 9. februar 1945. Og de deltog i sabotagen mod DDPAs (Det Danske Petroleums Aktieselskabs) olietankanlæg, der blev saboteret den 11. marts 1945. 800.000 liter olie gik op i røg i en brand, der varede flere dage.
Sabotageaktionen blev ledet af F.O. Nielsen, Holbæk.

Det forlyder også, at folkeregisteret for Holbæk en kort overgang blev opbevaret på Strandgården, men kan ikke bekræftes af Marboes døtre. 
DDPAs (Det Danske Petroleums Aktieselskabs) olietankanlæg på Holbæk Havn blev saboteret den 11. marts 1945. 800.000 liter olie gik op i røg i en brand, der varede flere dage.
Folk fra Strandgårds-gruppen deltog i sabotagen, der blev ledet af F.O. Nielsen.
 
Dette foto er venligst stillet til rådighed af Stadsarkivet i Holbæk.
 
FLERE FOTOS
Se også fotoserierne her
Udarbejdet af Kirsten Løffler Reich - loefflerreich@gmail.com - COPYRIGHT
Lav din egen hjemmeside med mono.net