GLMLotte

Marboes døtre blev lotter i hjemmeværnet efter krigen. Gudrun ses her i sin lotteuniform. Billedet er taget kort før hun tog til Norge med Hjemmeværnet. Uniformen stammer fra CBU (civil i uniform), skuldermærket Danmark har hun selv syet på.

De var fem hjemmeværnsfolk fra distriktet i Hornsherred, der blev udtaget og inviteret til Norge i 1947 - to af dem var lotterne Gudrun og Hanne Marboe.

Hanne og Gudrun blev udvalgt til Norgesturen efter at have bestået en række prøver, hvor de blandt andet løb et ca. 10 km langt terrænløb og derefter videre gennem militærtræningsbanen på øvelsesområdet i Audebo Lejren. Her skulle de blandt andet svinge sig over åen i et reb og deltage i en skydekonkurrence. Alt sammen på samme dag. Dem med flest point kom blev udtaget til turen til Norge. Tre fra distriktet i Hornsherred var fra Strandgården, Marboes to døtre og Karl Tomasen (forkarl).

De fem fra Danmark kom på forsiden af alle aviser i Norge. Byen Oslo havde inviteret dem til middag på Rådhuset og i teateret. De var nogle af de første danskere, der kom til Norge efter Krigen, og derfor blev de modtaget meget flot.

Gudrun og HAnne havde blandt andet en høne med, som skulle afleveres hos en bekendt, Arneberg i Oslo, som hilsen fra Marboe på Strandgården. Men efter en lang togtur til Oslo og et par dage i rygsækken, så var hønen efterhånden ikke frisk.

Gudrun og Hanne havde ingen penge med. I Oslo fik de øje på et par fine handsker i en butik, som de gerne ville have. Og de tænkte så, om mon ikke man kunne bytte sig til dem for en høne. Ekspedienten vidste ikke rigtig, indehaveren kom og smed de to piger på porten med ord som: "Fordi I er danskere, skal I ikke tro, at I kan tillade jer hvad som helst..."

I Norge deltog de i alle mulige konkurrencer - skydening, skiløb osv. fortæller Gudrun Løffler Marboe. 

I bøgetræet står' GM' ridset ind i stammen. Men G'et vender forkert. Hun sidder her på højen i Strandgårdens have ved 'dammen'. Her var også en stor gynge sat op..

Billedet er taget i marts 1947 før turen til Norge.

Udarbejdet af Kirsten Løffler Reich - loefflerreich@gmail.com - COPYRIGHT
Lav din egen hjemmeside med mono.net